În 2011, a început Războiul Civil Sirian, acesta a provocat până în prezent imense pierderi omeneşti, cât şi fuga a mii de oameni din calea focurilor de armă şi a distrugerilor. Întâmplarea prezentată în carte se petrece mult mai devreme, în 2005, atunci când fuga refugiaţilor din Ţările Arabe nu era un subiect atât de mediatizat, deşi numărul emigranţilor era masiv.
Deşi unii dintre ei au rămas în oraşe de lângă zona de conflict, aceştia s-au adăpostit în tabere de refugiaţi, unde şi-au creat propria comunitate. Pentru a încerca să ducă o viaţă cât mai normală în cadrul taberelor de refugiaţi s-au construit şcoli ad-hoc, cabinete medicale şi magazine.
Aşa începe şi povestea lui Gulwali Passarlay, coautorul cărţii ,,Cer întunecat’’. Deşi născut într-o tabără de refugiaţi, acesta şi-a trait primii ani ai copilăriei precum un copil normal. Tatăl său, doctorul taberei, era unul dintre cei mai stimaţi oameni din comunitate. Deşi acesta insista ca Gulwali să meargă la şcoală, tânărul era mult mai interesat de libertatea pe care i-o oferea plimbatul oilor pe dealuri împreună cu bunicii săi.
,,Cer întunecat. Fuga unui copil din Afganistan în Marea Britanie’’ este scrisă de protagonistul Gulwali Passarlay împreună cu jurnalista Nadene Ghouri. Cartea a apărut recent la Editura Polirom, în traducerea Adinei Maria Simion.
Cartea prezintă situaţia actuală a evadării refugiaţilor din calea atacurilor. La numai 12 ani, Gulwali a fost forţat să-şi părăsească căminul şi mama, după ce tatăl şi bunicul său au fost ucişi de armata americană.
Călătoria sa a fost plină de evenimente crunte, tânărul a fost închis, a suferit de foame şi a fost victima unor cruzimi înfiorătoare.
În prezent, mii de oameni îşi riscă viaţa încercând să-şi găsească un trai mai bun. În perioada scrierii acestei cărţi se ştia că mai bine de două mii de bărbaţi, femei şi copii s-au înecat în Marea Mediterană
La fel a fost şi în cazul tânărului. Acesta relatează în prologul cărţii modul brutal în care a fost transportat împreună cu sute de persone pe o navă spre Grecia ,,La bord nu exista nicio toaletă. Bărbaţii îşi murdăriseră hainele, unii din ei urnau în sticle de apă goale – unii chiar păstrând lichidul galben pentru a-l bea. Disperarea poate fi o motivaţie puternică”.
Momentul de cumpănă pe care l-a trăit băiatul de doar 12 ani este reflectat de citatul: ,,Acum chiar că ne scufundăm. Am închis ochii şi am început să mă rog”.
După o călătorie prin opt ţări, Gulwali a ajuns în Marea Britanie. Aici a studiat ştiinţele politice la Universitatea din Manchester. În 2012, înaintea începerii Jocurilor Olimpice, acesta a purtat torţa olimpică. Bărbatul intenţionează să candideze pentru preşedenţia Afganistanului.
În finalul cărţii, autorul prezintă scopul redactării lucrării ,,Am un singur vis: ca în viitor un copil, citind această carte, să întrebe: ,,Ce era ăla un refugiat?” Putem schimba lumea. Toţi împreună. Putem. Putem opri toate astea”,
Nadene Ghouri, coautoarea cărţii, este o jurnalistă distinsă cu mai multe premii, corespondentă BBC şi Al Jazeera English.